Kraamtijd

 

 
 
 
 
De eerste week
De eerste week na de bevalling wordt het kraambed genoemd. De kraamverzorgende komt de eerste 8 dagen bij jullie thuis. Ze doet controles en helpt en instrueert bij het voeden en de verzorging van de baby zodat je goed op weg wordt geholpen. Ze heeft veel tips en adviezen. Ook zal ze een deel van het huishouden op zich nemen.
 


Een schone luier
 

De verloskundige is medisch verantwoordelijk en komt in de kraamtijd regelmatig langs. Ze maakt samen met de kraamverzorgende afspraken en er is tijd om over de bevalling na te praten.
Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen komt de kraamverzorgende zodra jullie thuis zijn.
Bel zelf het kraamcentrum en ook je verloskundige zodra je weet wanneer je naar huis mag.Hielprik

Rond de vijfde of zesde dag na de bevalling komt er ook een verpleegkundige van het consultatiebureau langs voor de hielprik en een gehoortest bij de baby. Uitleg hierover vind je op www.rivm.nl/hielprik.
Er wordt dan ook een eerste afspraak met het consultatiebureau gemaakt.Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding die je je kind kan geven. Het advies van de WHO (World Health Organisation) is het eerste halfjaar volledige borstvoeding te geven.
 


Aan de borst
 

Moedermelk bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Ook beschermt het de baby tegen ziekten en allergieŽn en het vermindert de kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht op latere leeftijd. Het is goed voor de ogen, de hersenen en de spraak van het kind. Ook voor de moeder is borstvoeding geven gezond, het verminderd bijvoorbeeld de kans op borstkanker op latere leeftijd.

Het kan dat je de eerste dagen of weken na de geboorte moet investeren in de borstvoeding. Het duurt vaak even voordat jij en je kindje goed op elkaar zijn ingespeeld en de voeding goed gaat lopen. Hoe beter je gemotiveerd bent, hoe groter de kans op slagen. Je voorbereiden en erover lezen kan op www.borstvoeding.nl


 
   

Bert Hoevenberg - Webdesign