Wat doet een verloskundige?

 

 
 
 
 
Zwangerschap
De verloskundige is de specialist in het begeleiden van gezonde zwangeren.

Ze doet alle controles in de zwangerschap. Ze bewaakt de gezondheid van de moeder en de ontwikkeling van het kind. Ze geeft voorlichting en advies en signaleert eventuele problemen.
In de loop van de zwangerschap worden de afspraken steeds frequenter en wordt het contact intensiever. Dit helpt mee een vertrouwensband op te bouwen wat meewerkt bij een goede voorbereiding op de bevalling.
 Bevalling

Bij de bevalling geeft de verloskundige alle begeleiding die nodig is. Ze heeft de medische kennis voor het goed controleren van de toestand van moeder en kind en het verloop van de baring. Daarnaast is ze een belangrijke steun en toeverlaat, o.a. bij het opvangen van de weeŽn en het persen. Verder regelt ze alles. Als ze beslist dat er tijdens de bevalling een medische rede is om naar het ziekenhuis te gaan regelt ze de overdracht en als het kan gaat ze zelf mee naar het ziekenhuis.
 Kraamtijd

In de kraamtijd komt de verloskundige regelmatig thuis langs. Samen met de kraamverzorgende controleert ze de gezondheid van moeder en kind. Ze kijkt hoe de borstvoeding op gang komt en maakt hier afspraken over. Ze geeft ondersteuning bij het herstel van de bevalling en er is tijd om over alles na te praten.
 


De verloskundige werkt vooral samen met gynaecologen en kraamverzorgenden.
De gynaecoloog is specialist op het gebied van een gecompliceerde of risicovolle zwangerschap. Indien nodig overlegt de verloskundige met de gynaecoloog of verwijst je door.
De kraamverzorgende assisteert bij een bevalling thuis. In de kraamtijd doet ze thuis alle extra zorg die nodig is.


 
   

Bert Hoevenberg - Webdesign