Zwanger

 

 
 
 
 
Aanmelden
Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent kan je je direct aanmelden (zie pagina contact). De eerste controle op de praktijk vindt plaats wanneer je 7 8 weken zwanger bent.
 
Uitgerekende datum
Hieronder kun je zien wanneer je uitgerekend bent en hoe ver je nu zwanger bent.
  

De eerste afspraak
Bij de eerste controle zal de verloskundige allerlei dingen met je doornemen. De eerste keer kunnen we nog niet naar het hartje luisteren. Het hartje is daarvoor nog te klein en het vruchtje zit nog te diep. De verloskundige zal je ook vragen of je informatie wil over enkele testen vroeg in de zwangerschap die aan iedere zwangere in Nederland worden aangeboden. Wil je hier meer over weten www.prenatalescreening.nl

Na of tijdens je eerste afspraak kan een echo, de zogenaamde termijnecho, gemaakt worden. Door de grootte van het embryo te meten kan je kijken of de uitgerekende datum klopt.
Lees meer op pagina Zwangerschapsecho.

Verder krijg je een formulier mee om bloed te laten prikken. Je bloedgroep en je ijzer- en suikergehalte worden bepaald. Ook worden alle zwangeren getest op Hepatitis B, Lues en HIV.

Neem bij de eerste afspraak het volgende mee:
 

de datum van de eerste dag van de laatste menstruatie
de datum van de positieve zwangerschapstest
je verzekeringspas. De verloskundige heeft je verzekeringsgegevens nodig en ze moet je BSN-nummer registreren.Vervolgcontroles

4 weken na de eerste afspraak kom je weer naar de praktijk. Je bloeduitslagen zijn bekend en meestal kunnen we nu met de doptone naar het hartje van de baby luisteren. We bespreken de 20-weken echo, iedere zwangere krijgt deze aangeboden maar het is je eigen keuze of je deze wil laten maken.
Informatie hierover op www.prenatalescreening.nl
 


Bloeddruk meten
 


Luisteren naar het hartje
 

Iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en onderzoekt de verloskundige je buik. Hoe groeit de baby, hoe is de ligging, hoe beweegt het kindje. En we luisteren altijd naar het hartje.

Verder bespreken we natuurlijk hoe het met je gaat en kan je alle vragen die je hebt stellen.
Je krijgt een uitdraai mee van alle gegevens die in de computer zijn ingevoerd. Neem die kopie bij alle controles mee en bewaar hem goed, mocht er tussendoor iets zijn dan heb je zelf alle gegevens over de zwangerschap bij je.
Tot 6 maanden zijn de controles om de 4 weken, daarna steeds frequenter.
De laatste maand

De laatste maand kom je iedere week op het spreekuur.
Het contact wordt intensiever. Je kent de verloskundige nu goed en zij jou. Dat helpt mee om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en met vertrouwen naar de bevalling toe te leven.
 


Hoogte van de baarmoeder bepalen
 

Rond de 36e week plannen we een afspraak met extra tijd, het is handig als je partner daar ook bij is.
Van beide kanten worden de verwachtingen en wensen rondom jouw bevalling nog eens besproken. Er worden afspraken gemaakt wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling begonnen is. Dat kan bij iedere zwangere verschillend zijn.

 
   

Bert Hoevenberg - Webdesign